23948sdkhjf

Afsætter trecifret millionbeløb til at sikre danske kyster

En forlængelse af kystpuljen med 150 millioner kroner skal gå til klimatilpasningen ved de danske kyster

Kystbeskyttelsesprojekter, der bygger på naturbaserede løsninger som for eksempel kunstige klitlandskaber og kystfodring, vil blive prioriteret højere end tidligere, når kommunerne senere på året søger om støtte fra kystpuljen.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Naturen er under pres i vores kystområder. Derfor lægger vi i denne pulje særlig vægt på, at projekter skal fremme kystnaturen og de store værdier, som den rummer, udtaler miljøminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Regeringen og aftalepartierne bag Grøn Fond afsatte i oktober 150 mio. kr. til en kystpulje i 2024 for at sætte fart på klimatilpasningen ved de danske kyster.

Puljen åbner for ansøgninger inden sommerferien, oplyser Miljøministeriet.

Støtten skal rettes mod de steder, hvor kysterne er i størst risiko, og hvor der kan opnås mest mulig beskyttelse for pengene, lyder det i pressemeddelelsen.

Forlængelsen er et led i regeringens Klimatilpasningsplan 1, der blev præsenteret i oktober 2023, og Grøn Fond.

Aftalepartierne bag Grøn Fond er Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og De Radikale.

Kystpuljen er blevet uddelt siden 2020. Der blev afsat 150 mio. kr. til puljen i 2022 og 2023, men i 2022 var der ansøgninger for næsten seks gange så meget.

I de seneste fem år har 28 kystkommuner bremset kystbeskyttelsesprojekter på grund af økonomi, lovgivning og borgermodstand.

Det viste en rundspørge fra april foretaget af magasinet Momentum, der udgives af Kommunernes Landsforening (KL). Her svarede 55 ud af 77 kystkommuner.

Udover kystpuljen indeholder Klimatilpasningsplan 1 også en aftale om at afsætte 1,095 mia. kr. i 2025-2029 til kystbeskyttelse på Vestkysten.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093